Dechové Dílny



O víkendu 21. - 23. září proběhl v Košťálově kurz žesťových nástrojů. Začínali jsme kolem třetí hodiny odpoledne na koupališti. Zima nás ale brzy zahnala do budovy místní základní školy, kde jsme vydrželi až do neděle. Sešla se velmi pestrá skupina muzikantů. Nejmladšímu trumpetistovi bylo 10 let. Našli se však také muzikanti důchodového věku, kteří měli zájem zlepšit svůj hrací um. Složení bylo pestré nejen z hlediska věku, ale také z pohledu množství zkušeností a stylového zaměření jednotlivých muzikantů. Myslím, že právě tato různorodost poskytovala inspiraci všem zúčastněným. Všichni spolu jednali s patřičným respektem a zároveň velmi uvolněně, takže za těch pár dní nevznikl žádný významný konflikt. Celkem se sešlo šest lektorů a přibližně dvacet muzikantů. Někteří se nemohli zúčastnit celé akce, a tak se zastavili alespoň na pár hodin. Dechové Dílny tak představovaly zároveň milé setkání nejenom pro muzikanty. 

Skupina lektorů byla složena z velmi zkušených muzikantů. Trubku vyučoval Jirka Bachtík z Hudby Hradní stráže a Policie ČR, trombóny a baskřídlovky měl na starost Jakub Mašek z hudebního Divadla Karlín. Oba tito lektoři zároveň pochází z nedalekých Semil. Lesní rohy školil Štěpán Jasenovec z Divadla F.X. Šaldy v Liberci a tubistům dávala zabrat Tereza Radová z tubového kvarteta Virtuosi di Tuba. Vedle této pevné sestavy lektorů přijeli ještě pomoci na trubku Jirka Hlava z Big Bandu Felixe Slováčka a na pozoun Štěpán Janoušek z Big Bandu Českého rozhlasu.

Den začínal snídaní, po které následovalo rozehrání jednotlivých nástrojových skupin. Po rozehrání chodili muzikanti na individuální hodiny, kde pracovali obecně na zvládnutí svého nástroje, ale zároveň nacvičovali jednotlivé party společných skladeb. Po obědě se již nacvičovaly především skupinové skladby, například trombónový kvartet nebo kvartet lesních rohů. Zároveň se vytvářely skupiny s různými kombinacemi nástrojů. Takto byla zpracována například skladba Nessun Dorma, ve které zazněli dva trumpetisté, lesní roh, trombón a tuba. Po večeři měl první večer seminář Jirka Bachtík o dýchání, které je základem pro každého dechaře. Druhý večer byl již ve volnějším duchu naplněný hudebními experimenty jako „Trič Trač polka“ na pět tub a dvě baskřídlovky a barevné vyprávění zkušených muzikantů.

Celá akce vyvrcholila závěrečným koncertem všech účastníků, který proběhl na košťálovském náměstí. Na koncert přišli převážně přátelé muzikantů, ale také nemalá skupina místních obyvatel. Zazněly skladby různých stylů, které jsme za víkend stihli nacvičit. Na úplný závěr vystoupili všichni účastníci dílen společně se skladbou Earth song od Michaela Jacksona, ve které se k mohutným žesťům přidal také Antonín Jína na bicí. Na uskutečnění celé akce má zásluhu mnoho lidí. Chtěl bych poděkovat alespoň paní ředitelce Janatové za poskytnutí prostor základní školy, Vladimíru Klímovi, obci Košťálov za příspěvek na ubytování, lektorům za mnoho věnované energie a především za to, že podpořili tuto akci hned od začátku, kdy ještě neměla tak vybarvenou podobu. V neposlední řadě bych chtěl moc poděkovat své přítelkyni, která mi s Dílnami velmi pomohla, oběma rodičům a také účastníkům, bez kterých by akce neměla smysl, a ke kterým jsem se také moc rád připojil. Jelikož většina účastníků aktivně a opakovaně vyjadřovala spokojenost, věřím, že se v příštím roce podaří adekvátně navázat a akci úspěšně zopakovat.


Hynek






Více fotografií naleznete zde:
http://goo.gl/cpVRE

Komentáře